Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inventura senátu.

Jak známo, po inventuře nesmí nic scházet, ani přebývat. Oboje je trestné. Jak známo, vždy po senátních volbách se cítí volič málem zlodějem. Má problém: Má dáti – dal... Co ho vlastně vytáčí?

Ale nově zvolení senátoři se po druhém kole senátních voleb netrápí, i když jim letos přišlo dát hlasy 15,38% procenta voličů. Jestli se nemýlím, je to nejnižší volební účast v krátkých dějinách senátních voleb. Kdo za to může? Jejich aktivity a kotrmelce, jejich vystupování na veřejnosti od samého počátku vytvoření této instituce?

Můžeme si za to sami.

 První volby do senátu byly vyhlášeny v roce 1996 a 18. prosince se konala ustavující schůze. Protože v té době, jsem se ještě trochu míchal do tehdejší okresní politiky, dobře si pamatuji dlouhé diskuse. I já jsem měl nesouhlasný názor, protože pastýři politických stran, ještě tehdy hledali svým ovečkám salaše. A v té době hledání, se pro některé vyvolené jedince, již politika stala velmi dobrou obživou. Dlužno dodat, že vedle řadových občanů, ani ti zodpovědní poslanci nevěděli, jakou práci budou senátoři, dělat. Kandidáti se většinou zaštiťovali sliby, co všechno dobrého pro svůj volební okrsek udělají.

Řekl bych, že tato hloupost umožňující korupci, není vyřešena ani po dvaceti letech. Úloha senátora by se měla odvíjet od pozice zákonodárce. Dodnes však není schválen přístupový zákon mezi jednotlivými komorami. Ten nesoulad, nevyřeší sliby občanům a řešení problémů v jeho volebním obvodě. Senátor by měl zapomenout, jestli pochází z Mostu, nebo z Havlíčkova Brodu. Proto se většině běžných lidí a řadovým občanům nelíbí, že si jejich vyvolení, hrají na svém písečku. Zejména, když k tomu mají další veřejné funkce třeba v dozorčích radách místních podniků, nebo v zastupitelstvech měst. Jsou i supermani, kteří ještě stihnou řídit krajské gubernie…

Volební účast.

Dnes již senát není jenom odkladištěm politických vysloužilců, případně diskusní klub pro disidentské rádobypolitiky, nebo bývalé veksláky. V čem je tedy problém?  Že oproti malinko důležitější poslanecké sněmovně a diametrálně odlišnými lidskými činnostmi, mohou senátoři práci jenom předstírat. Nakonec, ani ta poslanecká sněmovna, mezi volbami, nepotřebuje dokazovat občanům, že se v cenách bez DPH, jenom neopíjejí v poslanecké kantýně. Stačí jim počkat na další volby a zúčastnit se.

Když výsledek není podle představ, rádi se domluví se známými napříč politickým spektrem – kdo s kým a za co. A pak probíhá kupčení a handlování. Podle naší politické kultury je to nutné koaliční vyjednávání. Těm zvoleným vyjednavačům je šumafuk, že byli zvoleni patnácti lidmi ze sta. To mně připadá jako výsměch pro dalších pětaosmdesát 85% občanů. Nepotřebuji ke své úvaze Babiše, aby mě napadlo, že volební účast a zvolení zástupců lidu, musí být alespoň trošku důvěryhodné.

Po právě proběhnuvších společných volbách se přimlouvám také o redukci počtu krajů. Na příklad spojit Hradecký a Pardubický kraj, Karlovarský s Plzeňským, Moravskoslezský s Olomouckým, nebo Liberecký a Ústecký. Po současně ostudných 15 procentech volební účasti v senátních volbách, bych taky navrhoval, aby byl volební zákon do krajských rad a senátu, rozšířen o paragraf, který by říkal, že nezúčastní-li se ve volebním okrsku více než, dejme tomu, 35%  procent voličů, pak senátoři za příslušný volební okrsek nebudou zvoleni. To by bylo přirozené referendum, které by mohlo vést ke zrušení senátu. Na Slovensku například, horní komoru nepotřebují. Krajské, nebo zemské uspořádání je nutnější o 200%, než Senát!

Nepoučitelní Češi.

Pro dokreslení dnešní situace musím konstatovat, že podobné volební problémy nejsou jenom obrazem dneška. V Masarykově první republice bylo politických subjektů ještě více a ke zřízení senátu byl ještě větší odpor. Ostatně, druhá komora byla vždy žvanírnou šlechticů, blahorodí, nebo lordů. Pravda, lordy u nás nemáme, blahorodí zde vznikla a šlechtici, byť mimo zákon mohou žvanit dál.

Přidám komentář uznávaného novináře Ferdinanda Peroutky: “Už Už tehdy, kdy byl vytvořen senát v této podobě, ozvaly se hlasy, že k ničemu nebude. A ukázalo se vskutku, že po celou dobu svého trvání neučinil ničeho, co by se podobalo činu. Naprostý úpadek jeho vlivu jest mimo jiné pozorovati také z té okolnosti, že jeho členové, ač je mezi nimi jistě řada významných osobností, byli úplně odsunuti stranou, jde-li o sestavování vlády. Zatím má senát pro politické strany jen tu nepopíratelnou výhodu, že mohou v něm umístiti své politické veterány, o které by se, kdyby nebylo tohoto pensijního ústavu, musili mnohdy postarati jinak…

Asi není náhoda, že v tomto duchu se vyjádřil vicepremiér Andrej Babiš: „Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta“. Nevím, jestli Babiš do prodělku započítal i současný konec sedmnácti senátorů, kteří za svou „práci“ dostanou odchodné asi 7 milionů Korun českých.

Autor: Karel Stýblo | čtvrtek 20.10.2016 11:43 | karma článku: 18,08 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik