Obtěžkaný pan Brady.

28. 10. 2016 12:46:44
Až se pan Brady bude vracet domů s medailemi a klíči, jistě bude nadšen, že na takovém mejdanu ještě ve svých takřka devadesáti letech nebyl. Také nikdy nenakoukl do tak černé politické kuchyně.

Opravdu, ale opravdu už mi rozum nebere, že v téhle bezskrupulentní společnosti, ti pokornější a slušnější, mají sloužit jako užitečné křoví, které kryje pokrytce a prospěcháře. Když T.G. Masaryk zakládal tuhle (Až do nástupu fašizmu) demokratickou republiku, se všichni těšili z demokracie a záviděla celá Evropa. Jenomže demokracie je pluralita a otevřená soutěž politických názorů, která teď, právě v Čechách, dostává pořádně na frak.

Trapnost a ztráta sebezáchovy.

Tahle ostudná histerie je jenom menším dílem prezidenta Zemana! Tady zuří nechutná agitka jak vyhnat toho slona z hradu. Ale především je to válka o přívětivějším konceptu společnosti pro všechny. Vážně mají být řadoví občané zapleteni do hledání nepřítele za každou cenu? Přehlížet skutečné nebezpečí, které udeří na všechny, ať je to „kavárna“, xenofobové, sluníčkáři, nebo vítači populisti, či dobroserové a vlezdoprdelové? Nepamatuji, že by byl v novodobé historii mezi lidmi kopán tak hluboký příkop. Asi se rouhám, ale troufám si tvrdit, že lidé byli semknutější i za rudé vlády jedné strany.

V hloubi duše nás lidí se skrývá, třeba i nevědomá touha po morální i duchovní autoritě. Existují dnes vůbec takové autority, o které je možno se v životě opřít? Že takovou volbou nemohl být Klaus, ani současný prezident Zeman? Většina lidí, kteří v prezidentských volbách dali Zemanovi hlas neučinili proto, že by byl morálním vzorem, ale pro to, že byl menším zlem pro budoucnost země než Schwarzeberg z čírem. Existují tedy vůbec nějaké autority, o které se lze opřít a kteří nezklamou? Osobně si myslím, že ano, jenomže nejsou viditelní, protože nevítaní mezi dobře usalašenými politiky v televizních médiích.

Nejsou vítánií z jednoho prostého důvodu. Neříkají vládcům mainstreamu to co by chtěl slyšet, jako to dělají ti, kteří usilují o veřejnou popularitu. Kdyby tibetský Dalajláma vystupoval a upozorňoval na hrůzy islamizace Evropy, nebo na nemorálnost chovu slepic v klecích, myslí si snad někdo, že by se těšil popularitě našich intelektuálních tlachalů? Kdyby Václav Havel nezlikvidoval zbrojní průmysl a měřil stejným metrem Rusku, USA i Saudské Arábii? Myslí si snad někdo, že by se těšil u našich havloidů a v Americe takového zbožnění?

Píšeme ostudnou h(yi)st(eo)rii.

Zneužít se dá cokoli i kdykoli. Abyste však měli úspěch, musíte mít zajištěna media a oslovit, co nejširší veřejnost. V současné protizemanovské mediální masáži nejsou důležitá fakta, stačí do kola opakovat, co ti mainsreamoví mudrci považují za pravdu. Letošní znevážení státního svátku osobními útoky našich blahorodí dokazuje, jak málo si někteří sobci váží svobody a demokracie, kterou nevytvářejí, jenom se vezou na vlně našich otců, jakým je bezpochyby i pan Brady.

Ostuda? Přece Evropa večer usíná a ráno vstává se strachem, co bude se staříkem Bradym a Českou republikou. Není globálně důležitějšího tématu, protože se u nás rozjel neuvěřitelný politický cirkus, v němž se hraje už úplně bez pravidel. A z úctyhodného pána, jednoho z mnoha, kteří kdy popsali prožitou tragédii v německých koncentračních táborech, se stala hvězda zavalená nejrůznějšími medailemi a klíči.

Ten starý pán si jistě užíval i u Krause v jeho schow na Primě. Protože bylo pozváno – jistě jen kvůli vyváženosti, mnoho známých antizemanovců. Samozřejmě mezi nimi byl bývalý politik Jan Ruml, dokumentaristka Helena Třeštíková, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb, novinář Jan Macháček, socioložka Jiřina Šiklová nebo zpěvák Dan Bárta, také Anna K, alias Luciana Krecarová. Tihle demokrati si u Krause udělali soukromý mítink, aby podpořili Hermana ve sporu s Hradem a oslavili svátek vzniku samostatného Československa.

Za všechny zmíním jenom Annu K, která dorazila s celým orchestrem. Protože je zhnusena právě utrpením pana Bradyho a vyjádřila obavu, že v médiích ubývá možnost se svobodně vyjádřit. Ano, Anička má pravdu! Je třeba vytvořit nové občanské fórum proti potlačování občanské společnosti. „Sluníčkáři všech zemí spojte se! Kdo vypudí obludu z hradu, dostane za ženu Dášu a trucklíč k podhradí!“ Jenom se zeptám: „A co zbylých asi 60% občanů? Pro ně to není omezování svobody, když se v TV může vyjádřovat jenom někdo? Na příklad, hodně prostoru v ČT dostává především největší z hochštaplérů a nejkomičtější politický herec Kalousek?

Občané!

Važme si toho, že vedle, třeba Žantovského a Kocába, se taky Kalousek stal ochráncem odkazu Václava Havla a bojovníkem za práva Tibetu. Jenom mě mrzí, že prožíváme ostudnou propagandu a mediální masáž, která úplně znevažuje a překrývá dnešní svátek. Před 98 lety zveřejni Národní výbor československý, prohlášení o vzniku nového státu. Bohužel, i naše postkomunistická česká politická kultura padá ke dnu. A stačí málo k tomu, abychom si přestali vážit naši historie, naše kulturní hodnoty a sami sebe. Ještě že, pan Brady pojede domů do Kanady obtěžkán medailemi a klíči, také náhlou, ale o to vřelejší láskou českých občanů.

Autor: Karel Stýblo | pátek 28.10.2016 12:46 | karma článku: 30.02 | přečteno: 754x

Další články blogera

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 138 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 497 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 772
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...