Holomajzna.

11. 11. 2016 7:40:24
Posledním půldnem ve funkci prezidenta Spojených států bude pro Baracka Obamu pátek 20. ledna roku 2017. Toho dne bude do prezidentského úřadu oficiálně jmenován čerstvě zvolený Donald J. Trump.

Jak jsme si každý po svém, prožili holomajznu? To slovo je slangový výraz pro hru postrádající jakýkoliv systém. Skládá se pouze z osobních soubojů bez kombinace. A proto, kdo se alespoň okrajově zajímal o americkou volbu prezidenta, prožíval Holomajznu schow; něco podobného, jako Výměnu manželek na televizi NOVA, nebo Sobotkovu výměnu ministrů. Předem přistupuji na případné námitky, že podobnost s námi v Čechách, je čistě náhodná.

Vítěz Trump.

Ani jednotná mediální masáž v okázale bombastické, předvolební kampani, nedokázala americkým občanům vnutit volbu profláknuté Hillary Clintonové. Docela mě těší, že česká volební noc v přímém přenosu na ČT a šestihodinové vysílání NOVY nemělo očekávaný výsledek. Také mě těší, že navíc byla poražena přiblblá politická korektnost a novodobé potlačování svobody projevu. Rád mezi poražené ještě přidám americký etablissement a elitářské sociální inženýrství.

Amerika dnes žije na dluh, státní dluh je dnes vyšší než 100 procent HDP. Neplatí ho globální korporace, které umí kličkovat v džungli daňových vyjímek, platí malí a střední podnikatelé a jejich zaměstnanci, kteří v prezidentských volbách konečně ztratili trpělivost. Americká média a politické strany již dávno nehovoří stejným jazykem jako jejich plátci a voliči. Jejich politicky korektní jazyk se časem vyvinul, že mu prostý občan, bez ohledu na vzdělání, přestal rozumět.

Proč bych neměl fandit normálním a obyčejným lidem, kteří používají zdravý „selský“ rozum? Ukázalo se, že v prolhané Americe je Amerika ještě jedna. Lidská, která Tumpovi odpustila miliardy dolarů podnikatele a jeho prostořekost. Dokázal totiž, nebojácně poukázat na problémy, které běžné občany trápí. Dokázal pojmenovat strach ze ztráty zaměstnání, strach kvůli přílivu nelegálních migrantů z Latinské Ameriky, nebo z obav, že USA ztrácejí své výsadní postavení supervelmoci.

Jenom dva názory.

„Amerika potřebuje někoho zvenčí, aby vysušil washingtonskou bažinu,“ řekla Debbie Poolová a dodala: „Tump naplno říká, co lidé chtějí slyšet.“ Řekla to důchodkyně, která se nedávno přestěhovala na Floridu

Lou Mavrakis, starosta pensylvánského města Monessen, jež po zavření tamních hutí patří k nejchudším v USA, letos třikrát psal prezidentu Obamovi s prosbou, aby přijel a místním pozvedl ducha, protože ho volili. Nedostalo se mu ani odpovědi. Donald Trump tamtéž řekl, co opakuje pořád: „Nedaří se vám dobře, nemáte práci, nevidíte dobře budoucnost svou ani svých dětí. Není to vaše chyba. Těm nahoře je to jedno, naopak z vaší situace těží, to oni umožnili, aby vaše hutě skončily v Číně. A ti, kdo to spískali a dovolili, aby se to stalo, to nemůžou napravit? Já ano.“ Starosta Lou Mavrakis Trumpovi řekl: „Měli jsme osm let Billa Clintona, pak přišlo osm let Bushe, pak osm let Obamy. A nezměnilo se vůbec nic.“ Mimo jiné, město Monessen byla vždycky demokratická bašta.

Co se v mediích nedozvíme.

Federální banka vydala zajímavou zprávu, že takřka polovina Američanů, má problém kdyby měla zaplatit nečekaný výdaj asi 400 dolarů. Jedna pětina lidí má dvě zaměstnání a jedna třetina nemá žádné úspory ani důchodové pojištění. Lidé, kteří dříve patřili ke střední třídě, se propadají do skupiny, jíž se říká pracující chudina. Za posledních pětadvacet let se dokonce o 5% snížila délka života, především občanů s nízkým vzděláním. A tak zatímco politici a média řeší Trumpovy narážky a urážky, větší část Američanů zajímá úplně něco jiného.

„Když naše vláda dává miliardy dolarů na války a podporu cizím vládám, proč třeba nemůže pomoci našemu městu?“ Podobně lidi taky zajímá: „Proč se místo jejich chudoby, řeší záchodky pro sexuální menšiny.“ Lidé by rádi věděli, proč jejich platy kvůli globalizaci stagnují, když třeba Evropa a svět, jemuž dělají Spojené státy četníka, se nemá až tak zle. Trump vytěžil i z obav, že USA ztrácejí své výsadní postavení supervelmoci, i když na příklad, nejsou schopné zvládnout války, které si začaly. Proto také na voliče zabralo Trumpovo heslo:“ Udělejme Ameriku znovu velikou.“

Záhada.

Navzdory mediálním masážím, jako by řadoví lidé v USA prohlédli. Náhle jako by měli zastánce proti chudobě a ponižujícím poukázkám na jídlo. Trump je sice miliardář, ale vidí věci jejich očima. Ostatní politici jsou odtrženi od reality, vedou si své vlastní války a Česky řečeno, v půlce země panuje blbá nálada. Jak to, že vzpoura proti etablisschementu přichází ve chvíli, kdy se americké ekonomice zase daří lépe a pracovních míst přibývá? Moc se tomu nedivím, protože podobné zkušenosti můžeme čerpat i z událostí u nás doma.

Je Trumpovo vítězství ojedinělý jev ve světě? Jednoduchá odpověď zní: Není! Trumpovo vítězství není a nebude ojedinělé. Na příklad rakouské prezidentské volby v květnu 2016 nebyly také ničím jiným, než zavržením kandidátů tradičních stran. To samé se může opakovat ve Francii na jaře 2017. Marine Le Pen a její Front National už teď mají na svých mítincích dost velkou účast voličů. Podobně mohou dopadnout důležité volby v Nizozemí a v Německu, v Itálii se bude konat referendum, které může rozhodnout o osudu vlády.

Doma.

I u nás platí, že se politické a mediální elity rozcházejí s těmi, kdo platí daně a kdo pracují v našich školách, továrnách a na našich polích. Strany, jako kdysi dominantní ODS a současná ČSSD, se dnes zmítají ve vlastních problémech a nemají čas řešit problémy ve společnosti. Lidé jim nevěří a nerozumí jim, protože politici dnes asi žijí v jiných Čechách. Celý svět je plný paradoxů. Mulitimiliardář se v USA stal hlavním hrdinou americké dělnické třídy, stejně tak jako v českých podmínkách vede největší protestní stranu, ne komunista Filip, ale multimiliardář Babiš.

Trošku holomajzny nakonec.

Z Amerických prezidentských voleb by Česká republika také mohla něco vytěžit. Podobnost Trumpa a Babiše není čistě náhodná, už jenom tím, že všechny mediální a polická blahorodí jsou v jednotné frontě proti nim. Výhodou by také mohlo být, že Trumpova první žena je Češka, se kterou žil 15 let a mají spolu tři děti, které prý umějí Česky. Budoucího prezidenta spojených států bývalá tchyně Marie Zelníčková navštěvuje, protože jezdívá za vnoučaty. S Donaldem si často telefonuje.

Autor: Karel Stýblo | pátek 11.11.2016 7:40 | karma článku: 19.13 | přečteno: 539x

Další články blogera

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 149 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 559 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 772
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...