Karel Stýblo

Kulturní fronta.

6. 12. 2016 9:32:17
Proč se teď v adventním čase nezastaví a neohlédnou alespoň umělci? Takhle ideologizovanou (znásilněnou) dobu nepamatuji ani za komunistů. A to byla tehdy kulturní fronta součástí radostného života za socializmu.

Dosud žijící první tajemník KSČ Jakeš tehdy prohlásil, že Hanka Zagorová byla hodná holka, jenomže brala 600 000 za rok. Nechápu, že dnes, za ideologií předsedy TOP 09 Kalouska stojí třeba respektovaná rodina Svěráků. Hodně jiných, tzv. umělců, vyměnilo Havla za Klause a poté se později některé profláknuté hvězdy postavili i za Zemana. Jiní „charakterní“ umělci, se postavili třeba za Schwarzenberga s volebním čírem, nebo tetovaného Vladimíra Franze. Mladého Dienstbiera i teď mají rádi třeba Dědeček, či Goldflam, kterých si, na rozdíl od Dienstbiera, vážím.

Zpátky na stromy - džungle volá.

Jsem si docela jistý, že naši společnost s potrhaným sametem, nerozděluje prezident Zeman. Již zmíněná umělecká fronta v čele s médii buší lidem do hlavy sluníčko-právní náboženství, politici se vyjadřují jenom korektně a z druhé strany hulákají nacionalisti. A takřka všichni vyzývají Bohouše Sobotkovýho, aby nepodporoval neziskovky přisáté na státní rozpočet. Nejsou neziskové organizace černou dírou, kam mizí stovky milionů z našich daní? Na sobotní manifestaci proti EET se aktéři o tomto úniku daní ani nezmínili. Anarchii nesnáším, a předpokládám, že v téhle vřavě se komunisti brzo dočkají, až vzplane jejich rudý plamínek.

Připadá mi docela zvláštní, že mezi kritiky elektronické evidence tržeb jsou právě ti, kteří dávno upozorňují, že vláda neumí zdanit Vietnamce. Kupodivu, manifestace se neštítili ani Vietnamci samotní. Této akci samozřejmě ČT věnovala náležitě mainstreamovou pozornost, a tak bylo možno vidět transparenty: „Chceme svobodu; čert vem Babiše; EET je jako StB; sbohem svobodné podnikání.“ A tak dále a tak podobně... Ještě před tím ve sněmovně, předseda TOP 09 Kalousek před poslanci prohlásil: „Platí, že budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme zrušit ten koncentrační tábor.“ (Myšleno EET.) Konec konců, podobní Kalouskové mě utvrzují v názoru, že tenhle Babišův projekt má smysl.

Slavík.

Laskavému čtenáři se omlouvám, svou pozornost jsem chtěl výhradně obrátit k vyhlášení Českého slavíka. Že politici jsou kulturní barbaři, už nám řadovým občanům, nepřipadá tak divné. Odchod zpěváka Radka Bangy z vyhlašování Českého slavíka, na protest proti stříbrnému Ortelovi a následná reakce kulturní fronty, však byla jiná káva. Přerostla do další hysterické kauzy, že ani strejda ministra kultury - Brady, nechrastil medailemi tak silně. Od zmíněné soboty v Hudebním divadle Karlín, Bangova kulturní fronta vystřeluje granáty, mezi zákopy létají urážky, výhružky a vulgarity a střepiny z vulgarit zasahují i civilní obyvatelstvo.

Asi nejúžasněji se vyjádřil ochránce Bangovy strany, pan Fischer z Českého rozhlasu. Autenticky sprosté Bangovy texty prý ostatním Romům ukazují, aby změnili stereotypy svého chování. I píseň Mrdám tě, má výchovný podtext. Vše, co Banga dělá má hudební a umělecký náboj, který příkladnou osvětou často míří na základní city, jakými jsou nenávist a láska. „Je to ostré rapperské spílání lidem, kteří se ukájejí bulvárně nabízenými ženskými těly, ale i ženám, které se prodávají.“ Říká šéfredaktor stanice Českého rozhlasu Vltava.

Další obdivovatelka, náměstkyně pražské primátorky paní Petra Kolínská za Strany zelených, Bangu navrhne na Cenu hlavního města Prahy. „Atmosféra ve společnosti v poslední době houstne, jazyk nenávisti začíná být více normou, a to i mimo sociální sítě. Hudebník Radek Banga se s tím snaží, nejen svojí tvorbou bojovat.“ Za své statečné vystoupení proti nenávistné muzice dnes čelí výhrůžkám a zastrašování.“ Kolínská prý napsala na svém facebookovém profilu. Souhlasím, ale jenom s tím, že atmosféra v naší společnosti houstne. Jenomže paní náměstkyně by se měla více porozhlédnout, kdo tu atmosféru zahušťuje. Také by se měla více zamyslet i nad písněmi kapely Ortel, jestli náhodou nejsou tvorbou „vzdoru“ (Není od věci podobnost s Karlem Krylem) a proč se muzikant Ortel se svou kapelou stali Stříbrnými slavíky.

Nakonec přidám jedno moudro.

Sluníčkář, nebo politik různého zabarvení, je člověk, který vám možná dá peníze v nouzi, do které byste se nikdy nedostali, kdyby vám je předtím nesebral.

Autor: Karel Stýblo | karma: 36.48 | přečteno: 961 ×
Poslední články autora