Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto let státnosti.

Máme století naší vlasti slavit? A mají Češi za stoleté trvání republiky dost svých hrdinů? Letce RAF z II. světové války, jenž skončili v komunistických kriminálech? Nebo bratry Mašíny?Pronásledují nás samé otázky.

Také lenost je pro většinu z nás vrozená a většině lidí je přirozená. Je to normální a v politice z toho plyne i stálé hledání důvěry v někoho, kdo za nás vyřeší třeba i soukromé životní problémy. Není proto hlavní postavou dneška Andrej Babiš? Vždy jsme si někoho našli, kdo zařídí, co národ potřebuje. Komunisti po válce, socialisti s lidskou tváří v roce 1968, Havel v potrhaném sametovém kabátě, Václav Klaus, který nechtěl vidět špinavé peníze, nebo je to „ utržený vagon,“ současný prezident Zeman?

Nestyďme se.

První Masarykovu republiku po dvaceti tvořivých letech ukončil německý fašizmus a po válce přišel Vítězný únor roku 1948. Je dlužno říci, že vláda jedné strany začala svobodnými volbami a Československou republiku zdědila. S vyspělým strojírenstvím a demokracií, kterou záviděli všichni kolem. Bylo by to na zvláštní povídání o tom, jak jsme prohospodařili hrdost na vlast, národ a vlastenectví.

Přispěla k tomu jenom padesátá léta minulého století a vláda jedné strany? V té době jsem byl dítě a potvrzuji, že za totalitní komunistické vlády jsme strádali. Dlouho existovaly potravinové příděly a v roce 1953, při měnové reformě jsme přišli o všechny úspory. Elektřina se šetřila pro průmysl a já jsem školní domácí úlohy často psal při světle petrolejové lampy. Jenomže; tak – nějak, sousedi na svou lidskou a profesní hrdost, vlastenectví a národ, nikdy nezapomínali. Ve škole jsme zpívali: “Děduška maroz, jolku nám priňos,“ ale doma nás čekal vánoční stromeček a dárky od Ježíška.

Když jsem musel do učení, na kontě našeho státu řízeného diktaturou RVHP jsme ku podivu měli mnoho světových úspěchů. Na příklad, motocykly Jawa a ČZ vyvážené do celého světa, unikátní konstrukci osobních, nebo nákladních automobilů Tatra. Škoda - Liaz autobusy, výrobu tramvají a z ČKD lokomotivy, na které Sovětský svaz dával štítky Made in USSR. Měli jsme vlastní výrobu osvědčených dvoumotorových dopravních letadel L-410, akrobatických letadel Zlín a závodních větroňů Blaník. Traktory Zetor jezdily po polích i v Africe a naše obráběcí stroje se podílely na průmyslové revoluci začátku sedmdesátých let.

Také nás světové výstavy v Bruselu, nebo Montrealu i Ósace, přes útisk RVHP a nesvobodu, vynesly na piedestal světovosti. Měli jsme největší návštěvnost svých pavilonů, v nichž cizinci v úžasu sledovali unikátní Laternu Magiku či Kinematograf. Měli jsme své světové vynálezce, jako byl Wichterle, nositele Nobelových cen či filmových Oscarů. Světovou špičkou byli a podnes jsou filmoví režiséři Forman, Menzel, Krejčík. A nesmím zapomenout na sport, kde jsme byli světoví v hokeji, atletice, kolové, volejbalu, motokrosu, cyklokrosu a zápasnických a vzpěračských disciplínách.

Blahorodí a samoděržaví – nestyďte se za voliče.

Pokud jde o hrdiny, nestyďte se přidat ještě hrdiny posledních devětadvaceti let. Nejsou to naši vyvolení poslanci pro Brusel, nebo domácí rádoby - politici, ale odvážní lidé, kteří se nepřizpůsobili dnešní pokřivené morálce a jejímu výkladu. Ne náhodou podobnému marxismu. Jsou to lidé, kteří „jenom“ zachránili život jinému před násilníkem, nebo při dopravní nehodě, nebo když starého člověka převedli přes frekventovanou silnici. To jsou ti neznámí, kteří drží laťku skutečných morálních hodnot ve společnosti a svým příkladem je předávají dál.

Přítomnost po sto letech.

Ve stoletém rámci, se ještě vrátím ke zmíněnému šedesátému osmému roku minulého století. Zatím – co my si užívali socializmu s lidskou tváří, na západ od našich hranic řádili Hippies - květinové děti. Odmítali vlastenecké cítění a prosazovali kosmopolitizmus, prosazovali spontánní chování, volné nebo žádné oblečení.  Chlapci nosili dlouhé vlasy a korálky proti většinové metrosexualitě. V té době byla také populární teorie, že socialistický a kapitalistický systém se budou sbližovat, až k nerozeznání.

Přiznávám, že se mně socializmus s lidskou tváří, květinové děti a především současnost, jeví v mlhách pochyb. Snad bych to mohl vyjádřit citátem amerického dramatika Arthura Millera: „Epocha končí, když vyčerpá své základní iluze.“  Když pozoruji Evropskou unii a snahu nikým nevolených byrokratů typu J.C. Junckera, jak tvoří evropský superstrát, představuji si  C.K. Rakousko – Uhersko a obraz císaře Fantiška Josefa, jak ho hospodský Palivec dal na půdu, aby na něj nesrali mouchy.

Konec?

Existuje vůbec ten západ, kterému se většina našich občanů, přikrytá Havlovým potrhaným sametem, chtěla vyrovnat? Určitě ne! Dnes je sešněrován liberálním neomarxizmem, který vyprodukoval multikulturalismus a samozřejmě i politickou korektnost, která nedovoluje otevřeně pojmenovat hrozící nebezpečí.  Na konec jenom dodám, že místo politické korektnosti bychom neměli být lhostejní k minulosti a hlavně k naší budoucnosti.

Autor: Karel Stýblo | pondělí 22.10.2018 9:38 | karma článku: 12,94 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Prodej domu Suchdol nad Odrou
Prodej domu Suchdol nad Odrou

Záhumení, Suchdol nad Odrou, okres Nový Jičín
4 799 000 Kč

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik