Dinosauří prdy.

13. 08. 2019 8:10:29
Někteří němečtí politici zvažují zavedení nové daně z masa. Jednak má pomoct v boji proti klimatickým změnám, jednak má vylepšit zdraví obyvatel.

Už nejeden z mnoha živočišných druhů na matičce zemi zahynul. Třeba takový, průměrný dinosaurus Sauropod, měl váhu okolo 100 tun. Těžko si představuji, jaké bylo tehdy klima a politické klima, jaká politická scéna a s jakou inteligencí, tehdy před 150 miliony lety, dinosauři vládli. Mimo jiné, tito velcí býložravci; tedy každý jeden z nich vyprodukoval 520 tun metanu.

O něco později.

Paříž - večer 12. prosince 2015. Po dvanáctidenním jednání, se zástupci ze 196 zemí dohodli na snaze: Udržet oteplování Země pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně.Tehdejší prezident Spojených států, Obama přemlouval svět, aby se oteplování měřilo ve stupních Fahrenheita podle USA. To nemohla většina světových zástupců přijmout. Výsledek by byl opticky horší, neboť stupeň Celsiův, odpovídá 33,8° stupňů amerického měření.

V jednom, z mnoha projevů řekl generální tajemník OSN pan Ki – Mun: “ Žádná věc, žádná víra nemůže ospravedlnit násilí, které jsme viděli v minulých dnech a týdnech... Musíme se vpřed posunout mnohem rychleji, mnohem dál, pokud chceme udržet globální růst teplot pod dvěma stupni Celsia.“ Francouzský prezident Holland v úvodním projevu řekl: „Na této klimatické konferenci je v sázce mír... Boj proti terorizmu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší výzvy, kterým musíme čelit... Paříž musí být začátkem dalekosáhlé změny.“

Dlužno dodat, že konference o klimatu se v roce 2015 zúčastnilo nějakých pětačtyřicet tisíc delegátů, pozorovatelů, zástupců občanských společností, novinářů... Na vlastní konferenci mělo být akreditováno 20 tisíc osob. To si nedovedu představit a hned mě napadá otázka: „Kdo věří, že my všichni jsme uvěřili, že jednání bylo těžké? My v Čechách máme své zkušenosti. Mnozí si okamžitě uvědomíme masívní okrádání občanů České republiky schválením státní podpory slunečním elektrárnám. Podle toho je pařížská dohoda pravděpodobně příležitostí k rozvoji dalšího, zatím v mlhách, obrovského světového byznysu.“

Ale dovedu si představit, že nic neříkající dohoda umožňuje jednotlivým státům naplňovat svoje cíle k omezení skleníkových plynů, dle libosti. Prozatím se svět letos dostal k malé klimatické katastrofě, k tomu malou ukázku v současnosti předvádí USA. Při těžbě břidlicových plynů uniká do ovzduší 12% z vytěženého množství metanu. Oficiální propagandistické zdroje to samozřejmě tají. Čínský prezident prosadil, aby jednotlivé země v boji s klimatickými změnami mohli zvolit svojí cestu. A Česká republika je z důvodu předposranosti a euroatlantických obchodních dohod, ochotna dovážet i americký břidlicový plyn. To je však jiná kapitola.

Rád bych se mýlil v přirovnání, ale pamětníci jedné rudé strany, si jistě pamatují rozhodnutí Ústředního výboru KSČ, který jednomyslně odhlasoval, co je vědecká teorie a co je buržoazní pavěda. Bohužel, náš kraťoučký život na Zemi po 150 miliónech let od dinosaurů, je ale podobný. Přerostlí Tyrannosauři v politice a Epidendrosaurové ve špiclování, zákonodární Baryonixové i Sauropodi konzumu. Bankovní Koleopsisiové a jiní vedoucí tajemníci, se mlaskáním a svou nekontrolovatelnou plynatostí dnes ani netají.

Před omezením požívání masa, prozatím neexistuje statistika, kolik metanu produkují německé, nebo české krávy.

Autor: Karel Stýblo | úterý 13.8.2019 8:10 | karma článku: 27.09 | přečteno: 696x

Další články blogera

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 772
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...