Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smrťák.

Kdo by to řekl, že další z hrozby lidstva je pod mikroskopem podobný našemu slunci s jeho zářivou koronou. U nového koronaviru, jde o další zmutovaný vir ze čtyř rodů, které způsobují, někdy i závažná onemocnění zvířat i lidí.

První genetické analýzy naznačují, že na člověka se zřejmě přenesl z hadů a netopýrů, kteří jsou prodáváni na wuchanském tržišti. Na trhu byli objeveni v hrozných podmínkách živí hadi, koaly, krysy, vlčata, pávi, mloci, krokodýli i lišky! Koala na tamním trhu byla k dostání za v přepočtu pouhých 230 Kč! „Oni dokonce jedí koaly!“ napsal na čínskou sociální síť jeden z uživatelů. „Neexistuje snad nic, co by Číňané nejedli,“ dodává další uživatel. Já dodávám, že v Číně žije takřka 1,5 mld. obyvatel

Po dlouhou dobu představovaly koronaviry především veterinární problém, avšak v šedesátých letech byly popsány první koronaviry způsobující onemocnění lidí, a to horních cest dýchacích, obecně kvalifikované jako „nemoci z nachlazení.“ U člověka vyvolávají některé formy viru běžná onemocnění; v roce 2002 byl však nově objevený, jako původce nemoci Sars. V roce 2012 se objevila další forma, která způsobila onemocnění ještě závažnější. A v současnosti na přelomu roků 2019 a 2020 prožíváme epidemii v čínském mšstě Wu-chan a v jeho okolí. Jde o novou variantu viru na nějž k 27. lednu 2020 zemřelo 80 lidí a nakaženo bylo více než 2700. Virus byl potvrzen k uvedenému datu i ve více než deseti dalších zemch, bez úmrtí.

Nový typ koronaviru má podle odborníků asi z 80 procent shodnou genetickou informaci jako virus způsobující SARS (akutní respirační syndrom), který působil mezi lety 2002 a 2003. Virus 2019-nCoV je zřejmě nakažlivější, nicméně způsobuje menší počet úmrtí. Zatímco na SARS zemřel téměř každý desátý nakažený, nový koronavirus je smrtelný zatím jen asi ve třech procentech případů.

U nás doma?

Komu se líbí, že naše media se asi ve jménu sledovanosti předhánějí ve vyvolávání paniky? Televize místo běžné dvouminutové reportáže, se půl hodiny věnují „smrtícímu“ viru a zdravotníkům v odstrašujících protiinfekčních skafandrech. Obyvatelé z města Wu-chu se v tlačenicích perou o roušky a v nemocnicích o místo. Šťastlivci sedí na lavičkách, po chodbách na zemi se povalují mrtví lidé.  Ať se nikdo nezlobí, ale to má stejnou vypovídací hodnotu, jako stavba infekční nemocnice pro 1000 pacientů do jednoho týdne.  Desítky bagrů namačkaných v jednom prostoru jsou rozmístěny, aby se při otáčení neohrozily. Kdo alespoň přičichl ke stavařině, musí poznat, že to je propaganda o zemi neomezených možností.

Dnes se konečně ukázal podvod, protože čínské úřady zveřejnily foto údajné nemocnice. Snímek však pochází z on-line databáze ilustračních fotografií a je na něm bytový dům ve městě Čching-tao.  A konečně se už také našli odborníci na hygienu, kteří v počínající panice začali v našich mediích uklidňovat. V našich podmínkách mohou být jen sporadické případy úmrtí, zrovna tak jako u běžné chřipky. Ministr Vojtěch dnes vystoupil před poslance a uvedl, že světová zdravotnická organizace zatím nový typ koronaviru neidentifikovala jako vysoce nakažlivou nemoc. „Je to nemoc, která není prozkoumána. Nevíme, jak se nemoc přenáší.“ „Smrtnost nemoci je tři procenta. Míra nebezpečí není nijak zásadní.“

Jen navíc dodám, že my přece máme jiné hygienické standardy než v Číně. Netopýry, hady ani koalu za 230 Kč v jídelníčku nemáme, takže nakažená zvířata by musela na lidi působit jinak než polévka a delší dobu. Když bylo v roce 2003 po světě osm tisíc případů SARS, u nás nebyl žádný. To je skutečnost!

Autor: Karel Stýblo | úterý 28.1.2020 16:18 | karma článku: 18,21 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik