Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Viry slov, aneb COVID ve víru.

V té povodni slov se pokusím své výrazivo dále neředit. Už jsem před čtrnácti dny, trochu rouhavě napsal, že jsme dostali facku, aby se lidi vzpamatovali. Bude tenhle políček stačit, abychom si začali vážit dobrého bydla?

Největší hodnota, kterou máme, jsme my samotní. Lidé soucitní, pokorní, tvořiví, zodpovědní a stále hledající sami sebe. Bohužel, dnešní svět ve svých hodnotách lidskosti, selhal. Vydal se přesně opačným směrem. Hromadění majetku samolibých bankéřů ve jménu tisíce paragrafů a nařízení, šmírování ve jménu svobody, vedou k úplnému mentálnímu a ekonomickému selhání celé společnosti. Kdyby byla opravdová svoboda, každý z nás by určitě měl řadu nápadů, jak svět okolo sebe zlidštit a nenásilně se vrátit k přiměřenému vývoji a přírodě.

Suchá větev stromu života.

Každá globální vláda je totalitou a totálním nesmyslem. Nefunguje na jakékoliv úrovni a politickému zadání. Na příklad Evropská unie je v podstatě okrašlovací spolek, fungující za peníze pracujících občanů a koronavirus odkryl její fungování do plné nahoty. Základním prvkem lidského společenství není uměle spatlaný stát s byrokratickými smlouvami. Je to národ, či společné sdílení tisíciletého vývoje společného protoru. Pokud to Soros, nebo světové banky globálními penězi chtějí změnit, musí se nejdříve poradit s historií lidstva.

Zrovna tak Česká národní banka. Proč, když vloni vydělala asi 60 miliard korun, by nemohla občanům, daňovým poplatníkům, pomoci sanovat hrozbu krachu ekonomiky? Či nějak jinak pomoci státu, potažmo daňovým poplatníkům? Nepamatuji si přesná čísla, ale v devadesátých letech za premiéra Zemana, stát do zprivatizovaných a rozkradených bank, nalil nejméně 100 miliard korun. Proto si troufám říci, že podnikatelský sektor teď není v problémech proto, že nás všechny postihla pandemie, ale blahosklonný přístup předešlých vlád, nevyjímaje současného Babišova vládního pseudosocializmu.

Dary za nezodpovědnost.

Nyní takřka od všech podnikatelů a osob samostatně výdělečně činných, zní ze všech stran „státe dej“. Mnozí podnikatelé si finanční polštář vytvořili, jiní si ale celé zisky ukládali do svého polštáře pod hlavou a třeba si platili jen na minimální důchod. I v době karantény si v drahých autech zajeli na lyžovačku do Itálie a nakaženi  COVID – 19 teď natahují ruce. Obávám se, že všichni zastánci svobodného podnikání zapomněli na riziko a teď v nouzi by rádi zapomněli na svobodný život v kapitalizmu. Chtěl bych věřit, že u nás zbylo ještě hodně lidí, kteří si zachovali zdravý rozum a přebírají odpovědnost sami za sebe.

Právě teď poslanecká sněmovna řeší vládní návrhy darů pro ekonomiku. Nejen pro životně důležité firmy, ale i pro všechny skoropodnikatele, možná i zombí firmy, od kterých státní rozpočet nikdy neviděl ani korunu. Pokud budeme rozdávat dary za to, že pandemie znehybnila ekonomiku, pak tím utrpí ti zodpovědní, kteří vlastními silami dokážou těžké období ustát. Stát bude rozdávat, ale zapomíná na spravedlnost. Určitě těm potřebným, kteří se nemohou bránit, musí brát. Asi pomoc, která by mohla být spravedlivá, by se neměla takhle přerozdělovat.

Státe!

Státe a vládo Babiše, šmahem nevyhlašuj dotace, bezúročné půjčky a jiné výhody jen pro někoho! Když už se uvažuje o schodku státního rozpočtu 200 miliard, může stát daně a jiné peníze co se vylíhnou v našem prostředí, nechat občanům bez rozdílu. Ekonomika se za deset let vzpamatuje, ale nespravedlnost a další křivdy se budou napravovat další lidskou generaci. Státe a Babiši, naprav to! Že se zprivatizovala voda, uhlí a podobné životně důležité obory. Ptám se, komu nevadí, že z našeho rozpočtu odchází do zahraničí i neznámým majitelům firem 300 miliard korun?

 Protože v záplavě vládních úspěchů boje s koronavirem se nemluví o ničem jiném, musím zmínit ještě jeden návrh a další riziko. I když nejsem volič pana Okamury, navrhuji využít teď ochromené EU a začít pracovat na odchodu. Co se týká rizika, představují ho lidé bez domova a další nepřizpůsobiví spoluobčané. Ti těžko mohou dodržovat vládní nařízení, když vesměs domov nemají, nebo ho mají zdevastovaný. Oni opravdové riziko představují, protože oni o rizikách jen málo přemýšlejí. Asi by měli být zadržováni v karanténě do doby, než epidemie skončí. Je mně jich upřímně líto, ale dopustíme, aby lidé, kteří dávají společnosti nejméně, byli pro ni nejvíce rizikoví?

Autor: Karel Stýblo | úterý 24.3.2020 12:56 | karma článku: 11,69 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik