Za týden zas u Jílkové.

Fajnšmekři si opět užijí verbální i neverbální komunikaci a zdvořilostní princip manipulace, argumentace i  sociolingvistiky a pragmatiky. Vystajlovaná Michaela vždy dokáže do své reality schow přilákat dost diváků.

... Nevadí, že místo věcné debaty se takřka vždy ocitneme v emočně laděné estrádě. Snad mi laskavý čtenář promine, že chvilku trvá, než se ze své emoční závislosti, dostanu k faktům.

Zničili jste mi život.

Petr Toman z Unie obhájců ČR, jeden z účastníků šou, nemněl na mysli ten svůj, ale jednoho z mnoha svých klientů. Bývalý elitní policajt Šlachta připomněl reorganizaci policie. Cílem nebylo, aby útvary fungovaly líp, cílem bylo něco jiného. Z toho já jsem naprosto zhnusen, říkal Šlachta hned v úvodu. Blažek se okamžitě ozval, že exekutiva je spokojená a nespokojené je jenom hnutí ANO. Ta slova mířila hlavně na ministra Pelikána.

Abych dostál argumentaci, musím vyjmenovat ještě další účastníky včerejší reality schow. Na levé straně „pravičáků,“ vedle obhájce pana Tomana, byl bývalý náměstek nejvyšší zástupkyně Vesecké, právník Zdeněk Koudelka a již zmíněný exministr Blažek. Vpravo se, méně emotivně, profilovali Robert Šlachta, státní zástupce Ivo Ištvan a ministr Pelikán. Oni jediní, divákovi předkládali věcné argumenty.

Jsme lidi.

Možná, že se i v televizi před diváky, lidskost z neomylných hlav blahorodí, již vytratila. Musel to připomenout jeden pán z publika, který si posteskl nad tím, že hádky ve studiu obyčejné občany takřka nezajímají. „Já vás upozorňuji, že trestní oznámení expremiéra Nečase skončilo na policejní služebně v Čimelicíc u Písku. A já bych vám ještě chtěl říct: to, co vy tady řešíte, to je mezi vámi, ale nás občany trápí něco jiného, nás trápí třeba zločiny policie.“ Dodávám, že ten pán měl pravdu! Většinu lidí hádky politiků nezajímají. Jenom ty, kteří mají smysl pro divadelní nadsázku a schow.

Další pán z publika tvrdil, že české soudy jsou zkorumpované a ptal se, proč jeden soudce rozhodne tak a druhý jinak. Podle Pelikána právě toto dokazuje, že korupce v soudním systému nefunguje. Ištvan doplnil, že výklad práva je subjektivní a mnohdy mu nejde ani porozumět. Jiný přísedící zase tvrdil, že do soudní džungle jsou zapletení i soudní znalci. Někdo s publika také pravil, že Šlachta někomu sáhnul na prsty a zadáním reorganizace, bylo Šlachtu vyhodit.

Další dotaz směřoval na předsedu parlamentní komise Blažka, jestli se komise zajímala o nestandardní zavádění policejní reorganizace člověkem, který na tom útvaru ani nesloužil. Policejní důstojník, který ji zaváděl, by si měl strhnout generálské výložky a zastřelit se v kanceláři. „Teď mluvíte o kom?“ zajímala se Jílková. „O panu Laubem, ale nechci ho jmenovat, protože tady nejni.“ Dlužno dodat, že generál Laube, potom po půl roce odešel z policie ze zdravotních důvodů a po dalším půlroce se zázračně uzdravil a vyhrál konkurs na teplé místečko u České pošty.

Lidi. 

Nerad to říkám, ale mnozí politici a jinak „významní“ lidé ve své nabubřelé aroganci se už jako lidi netváří ani před televizními kamerami. Vypěstované ego frajírka dokonale předvedl bývalý ministr spravedlnosti Blažek. Alespoň, že na druhé straně studia se docela lidsky naslouchalo i mluvilo. Nejvíce mě překvapil olomoucký státní zástupce Ištvan. Ve zmíněném pořadu „Máte slovo“, vystupoval nezvykle razantně, přitom korektně a slušně. Podle mě, pravá strana studia zabodovala argumentačně a především lidsky.

Autor: Karel Stýblo | pátek 24.3.2017 14:29 | karma článku: 30,20 | přečteno: 1467x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24