Byl to konec chlapů v Čechách.

8. 06. 2017 7:20:04
Bude to znít podivně, ale jeden z citátů Karla Marxe zní: „Nikoliv láska k proletariátu, ale láska k milé dělá z muže zase muže.“ Že vojna dělá z chlapců chlapy, jsem se přesvědčil na vlastní kůži.

To v Čechách platilo až do 1. ledna 2005.

V té době již vojenská služba trvala pouhý rok a dříve před tím, probíhaly nekončící diskuse, počínaje o krádežích zbraní, zlodějinami v oblasti účetnictví, korupcí při zadávání armádních zakázek, o rozprodeji majetku a vyřazování vojenské techniky. Velení armády se na nové koncepci nedokázalo shodnout a nedokázalo občanovi představit armádu alespoň v nějaké přesvědčivé vizi. Už i proto, že dříve drtivá většina mužského pokolení v armádě prožila dva roky.

Po letech půstu.

Česko potřebuje tisíce nových vojáků „Nová vyhláška otevře dveře do armády či aktivních záloh i lidem ze specifických profesí s menším zdravotním omezením. Vojáci z bojových útvarů budou muset i nadále být v nejlepší zdravotní kondici,“ upozorňuje ministr Stropnický. Aktuálně nejvíce chybějí řidiči, technici, zdravotnický personál, kuchaři či právě IT odborníci. V roce 2025 má mít armáda 29 tisíc vojáků a k tomu 5 tisíc mužů v aktivních zálohách. Nyní má rezort obrany přibližně 22 tisíc vojáků ve zbrani, včetně Vojenské policie a Hradní stráže. Česko má, po Lucembursku, nejméně vojáku na počet obyvatel.

„Uděláme pro to maximum. Loni se nám cíl podařilo splnit. Přišlo přes osmnáct set nových vojáků a včetně těch, kteří odešli, tak vzrostl stav armády o tisícovku. Letos máme cíl přijmout dva tisíce nových vojáků z povolání. Myslím, že se nám to podaří. Současná čísla vypadají nadějně, ale jistotou už jen s ohledem na vysokou „úmrtnost uchazečů“ nejsou. Týdně se přihlásí v průměru zhruba 270 zájemců. Navíc posilují i další ozbrojené složky státu.“ Říká šéfová vojenských náborářů Šmerdová.

Rozmazlená generace.

To by jeden neřek... Na jednoho přijatého vojáka připadne 25 zájemců, kteří zdravotním sítem neprojdou. Přes polovinu zájemců neprojde zdravotními a hlavně psychickými testy. Přes deset procent lidí nezvládne fyzické testy a část lidí to vzdá v tříměsíčním intenzivním přijímači. A plukovnice Šmerdová říká, že celkově přijímacím procesem zdárně projde ani ne 10% zájemců.

Odborníci míní: Adepti jsou rozmazlení a málo sportují. A experti si selhávání mladých lidí u psychologických a fyzických testů vysvětlují třemi hlavními důvody: rodiče děti více rozmazlují, mnohem více je nefunkčních rodin a děti zřetelně méně sportují. A proto politici navrhují, aby se zdravotní požadavky na přicházející vojáky snížily. Vyhláška se již projednává a bude platit od října letošního roku.

Ach jo...

Jako – by si bezdomovec rozmýšlel, zda si lehne pod mostem, nebo zajistí apartmán v hotelu Ritz. Zrovna tak mně připadají nápady ministra Stropnického a jiných zasvěcenců, nebo jiných dobře zaháčkovaných existencí v armádě. Novodobý nájezd muslimů rozklepal kolena americkému prezidentovi Trumpovi, natož evropským mocipánům, kteří však se v rámci „korektnosti“ nepřiznají. A co naši blahorodí, kterým pořádek a řád v Česku nebude vyhovovat, dokud jim opravdově nepůjde o kejhák? Ochranu obyvatel nemohou zajistit ani miliardy do naší profesionální armády, protože v našem českém pojetí je vlastenectví a obrana vlasti už dávno zapomenutý pojem.

Současné apely na vlastenectví díky několika generacím nevěrohodných politiků a novodobé devastaci morálky, nic nezmůžou. Snad konečně, by ta vyvolená blahorodí, mohla odčinit v Evropě retardované Česko a svým voličům dát naději. Odčinit sedmdesát let poroby, nejdříve komunistické diktatury a dnes diktátu sobeckého konjukturalizmu a peněz. Zákonem se vrátit k dvouleté základní vojenské službě a dát dílčí odpovědnost poddůstojníkům z řad branců. Dvacetiletým chlapcům tahle životní zkušenost neuškodí, právě naopak.

Nikomu nic nenutím.

Ani následující článek z internetu. Docela mě informace překvapila, snad proto, že jsem nic takového dříve nečetl:

Švýcarsko - země se sedmimilionovou populací má armádu o síle 1.365.220 vojáků (údaj z roku 2010). Profesionálních je z nich pouze 3.600 příslušníků letectva, speciálních jednotek a výcvikových instruktorů. Ostatní jsou příslušníci milice. Každý dospělý muž při dosažení věku 19 let „vyfasuje“ od státu erární automatickou útočnou pušku SiG 550 nebo SiG 751 a pistoli Glock 21a k nim tisíc kusů nábojů. K tomu kompletní výstroj. Od uniforem, bot, stanu, lopaty až po kolo. Tuto základní výzbroj a výstroj má doma každý voják, který absolvuje základní výcvik v délce 18 až 21 týdnů (podle druhu zbraně).

Více než milion tři sta tisíc vojáků jsou Švýcaři schopni mobilizovat do plné bojové pohotovosti během 12 hodin. Což je světový unikát. Pro netrestané muže je služba povinná. Pro ženy je otevřená dobrovolně. Ten, kdo sloužit ve zbrani odmítne nebo nemůže (ze zdravotních důvodů nebo proto, že byl trestán pro úmyslný trestný čin) musí počítat se službou v civilní obraně a dvouprocentní přirážkou k platným sazbám daně z příjmů. Aby platil na ty, kdo slouží vlasti.

Kromě základního výcviku se každý Švýcar ve věku 19 až 42 let musí zúčastňovat cvičení nebo bojového nasazení v rozsahu 3 týdnů každý rok. Již druhým rokem se v rámci tohoto systému Švýcaři střídají ve třídenních až týdenních intervalech při ochraně svých hranic. Hranice Švýcarska jsou fakticky obloženy vojáky v palpostech. Zastavují všechny, kteří by chtěli hranici překročit jinde, než je legální hraniční přechod. Každého, kdo by chtěl nelegálně proniknout do Švýcarska „po zuby ozbrojená“ skupina vojáků vykáže.

To je začátek?

Na místo zmíněného příkladu Švýcarska, se v pátek v Praze opět bude řešit jak zajistit bezpečnost občanů EU. Jak v době migrační krize a teroristických útoků lépe ochránit členské státy a jejich obyvatele, budou v Praze řešit zástupci Evropské komise, NATO i jednotlivých států EU. Do naší metropole se na pozvání české vlády sjedou, v čele s Jeanem Junckerem někteří ministři obrany s unijní šéfkou bezzubé diplomacie. „Doufám, že pražský summit bude v debatě o společné bezpečnosti v Evropě přelomem,“ řekl Aktuálně. cz, Bohouš Sobotků. Na Žofíně promluví i představitelé NATO, obranného průmyslu, diplomaté, lidé ze soukromého sektoru i akademici a také zástupci evropských think-tanků.

Kolikátý to už bude summit o bezpečnosti EU??? Doufám, že konec přežvykování prázdné slámy se už blíží a svých radostí i starostí se ujmeme my Češi sami za sebe a pro sebe!

Autor: Karel Stýblo | čtvrtek 8.6.2017 7:20 | karma článku: 26.87 | přečteno: 1133x

Další články blogera

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 772
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...