Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde jsou ty časy...

  Z kalendáře vykukuje 28. říjen. Vykoukl na mě státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu. Popravdě, v současnosti oslava státu neexistujícího.

Dne 28. října roku 1918 se v Ženevě domluvila delegace Národního výboru, v čele s Karlem Kramářem. Za protirakouský zahraniční odboj vystupoval Edvard Beneš. Mimo jiné bylo dohodnuto, že nový stát bude republikou a prezidentem se stane T. G. Masaryk. Téhož dne kolem deváté hodiny ráno, Antonín Švehla a František Soukup převzali Obilní ústav v Praze, aby zabránili dovozu obilí na frontu. Zaměstnanci ústavu nechali přísahat věrnost nově vznikajícímu státu. Na večer vydal Národní výbor první zákon o zřízení samostatného státu československého. Do Národního výboru byli přizváni čtyři slovenští zástupci.

 

Nová doba.

 

V naší historii Tento den, prošel podivným vývojem. Za první republiky se slavil s nábožnou úctou, za Německa byl zakázán a komunisti ho přejmenovali na Den znárodnění. Slováci se o něm, už víc než dvacet let, dohadují a slaví ho s pomlčkou: „Deň vzniku samostatného Česko – Slovenského štátu.“ Češi ho prozatím slaví, ale kde jsou ty časy První republiky, když politici sáli masarykovskou a benešovskou humanitu. Kéž by nasávali později, také po listopadu v roce 1989. Myslím, tedy humanizmus, ne whisky. Naši tehdejší blahorodí nepotřebovali vzory, byli hned nejchytřejší a poučovali národ s horami másla na hlavě. Dokázali vybudovat opravdu, ale opravdu, náš skvělý a bezkonkurenční kapitalizmus se samoděržavím.

 

V tomto dokonalém společenském zřízení, podnikatelské záměry plynule přešly do podvodů a nevinné slovo tunel pozbylo původního významu. Řízené krachy přesouvaly prachy do nedotknutelného, soukromého vlastnictví. Našim občanům to bylo předkládáno jako demokracie v podnikání a budování tržního hospodářství. Podle toho zafungovala zastupitelská demokracie závislá na kmotrech a politických manažerech se svými lobbysty. Když úspěch nepřišel, přemalovala se firma a jelo se dál. V Babylonu zákonů se těžko kdo orientoval, proto bylo vždy nejjednodušší, účet k úhradě předložit občanům.

Trocha poučení.

 

Dnes tedy slavíme 99. Výročí vzniku Československého státu, k němuž hodně přispěli i legionáři v rozvráceném Rusku. Přesto, že hlavním smyslem čtyřicetitisícové legionářské armády nebylo dál bojovat na východní frontě. Masaryk si představoval, že se minimálně 30 000 mužů dostane na francouzskou frontu, kde myslel, že tam se krutá válka nakonec rozhodne.  Bohužel, k tomu ale nedošlo, protože moc se v Rusku dostala do rukou bolševiků a legionáře „po dobrém“ do Evropy nepustili. K domovu se probíjeli strašlivou anabází přes Sibiř po magistrále do Vladivostoku a plavbou lodí kolem světa. 

 

Českoslovenští legionáři za I. Světové války v Rusku, je takřka zapomenuté téma. Jejich příběh byl vymazán z paměti během komunistické éry, protože podle Lenina to byli nekalí živlové, kteří se obrátili proti bolševické revoluci. Většina legionářů přicházela z rakousko-uherské armády, takže Rakušané i Němci se na ně dívali jako na zběhy a zrádce. Když se dostal k moci Hitler, legionáři byli zase první na ráně. Goebbels výrazně demokratické Československo označil jako „židobolševický vřed Evropy.

 

Myslím si, že i dnes se kolem tradice legionářů nejistě přešlapuje. Přitom to byl jeden z kořenů naší demokracie. A nejenom naší. Nespočetněkrát, jsem použil příměr, že když se nedokážeme vyrovnat s minulostí, nedokážeme žít ani v přítomnosti. Možná proto přišel současný výprask stranických blahorodí, která neznala běžný život, jenom technologii moci. Že se nedokázala sklonit k významné minulosti.

„Stát není jen mechanismem, politika není jen dovednou správní a diplomatickou technikou, stát je spolčením občanů na rozumových a mravních základech. Opravdové demokracii nestačí instituce, ona potřebuje lidí, lidí živých, tedy lidí věřících v poslání svého státu a národu, lidí spojených ideou; naší demokracii nestačí pouze technické školení úřednictva a vojska, naše demokracie je mravním úkolem životním nejen úředníků a vojáků, nýbrž všech rozmyslných občanů a občanek a v prvé řadě zástupců občanstva, jeho vůdců. Naše demokracie musí být zárukou a ochranou všeho kulturního snažení v oboru technickém a hospodářském, v oboru věd a umění, mravnosti a náboženství... Proto naše demokracie musí být stálou reformou, stálou revolucí, ale revolucí hlav a srdcí!“

                                                                                                                                                   (T.G. Masaryk)

Autor: Karel Stýblo | sobota 28.10.2017 12:35 | karma článku: 13,10 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik