Kus jako kus. (Divadelní)

17. 05. 2018 10:06:01
„Naše násilí a vaše násilí“ je hra festivalu Divadelní svět Brno. Proč by Ježíš nemohl znásilnit muslimskou ženu, když je to jenom v divadelním kuse v divadle Husa na provázku? Nakonec - kšeft je jenom kšeft.

Potažmo, ředitel festivalu Glaser opakovaně říká, že tématem letošního festivalu je svoboda a představení je vyprodané. A také: „Je zcela legitimní, že současné umění vyvolává diskusi k nejkontroverznějším otázkám současnosti. Postoje tvůrců pak mohou vzbudit negativní emoce, nebo dokonce názorově rozdělovat společnost. To je ovšem, podle mne, znakem demokracie. Můžeme zaujímat naprosto rozdílná stanoviska a názory, vynášet o různých skutečnostech naprosto odlišné hodnotící soudy – například co je a co není umění, co je a co není kvalitní.”

Jak tedy devalvace umění, může přežít?

Rozlet umělců nemůže být omezován žádnými mantinely, natož posláním kultivovat veřejnost, protože v čele kulturní fronty máme osvícené a tolerantní vůdce. Oni se dokážou svou vahou osobnosti postavit za zprostředkování společensky ožehavých témat. V případě, že by někdo divadelní kus: „Naše násilí a vaše násilí,“ špatně pochopil, a chtěl nám křesťanům ublížit, třeba bombou vyhodit do povětří, tak společenský dialog, který rámuje naši demokracii, má jistě vyšší cíle, než znázorňovat obyčejnou realitu mrtvých.

Bezpochyby bude pozůstalým kondolovat naše kulturní fronta i mutther Merkel.

Možná se přidá i Macron, samozřejmě i pan Bělobrádek a jiní, kteří snaživě zatracují všechno, co bylo svaté našim předkům. Naši vůdci se tentokrát projdou jenom po nějakém brněnském bulváru. Zanedlouho, už 26. května divadlo Husa na provázku předvede, jak Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. Tvůrčí umělci, kteří uvádějí a hrají podobné kousky, asi nevědí, že ukrajují poslední kolečka salámu a vyhládlí lidé znova vezmou do ruky vidle. Prozatímní příprava neuvedené hry chorvatského Mladinsko Gledališče v programu festivalu, prozatím popudila jenom křesťanské aktivisty a slušné lidi. Kam se schoval se svým vyjádřením bývalý ministr Hermann a kam se poděli političtí vůdci KDU - ČSL?

Bohudík, že lidé Divadelní festival placený z peněz Brňanů i nás všech, podobné umění považují za hnus. Přestože festival Divadelní Brno a Divadlo na provázku prý jen aktivizuje občanskou svobodu a svobodu uměleckého projevu. V demokracii má prý svobodu slova každý. Má však každý povinnost druhému jeho veřejné projevy platit, zvláště když jim připadají jako urážka slušného umění a třeba i své víry? Je legitimní, když brněnští občané vyjádří odpor k tomu, aby z městských peněz, které jsou tvořeny jejich daněmi, nebylo něco takového placeno?

Divadelní představení jsem neviděl, ani nechci!

Nechci ani radit, ale chápejme, že nenávist ke křesťanství existuje tisíciletí. Ať už pramení z islamizmu, judaizmu, marxizmu, nebo pouhého ateizmu - je to realita. Páni tvůrci díla „Naše násilí a vaše násilí,“ nejste původní, ale jen noví progresivci. Svým neomarxizmem a multikulturalizmem navazujete na kulturní politiku minulého režimu. Na hrdinství svazáků a soudruhů herců v divadlech, jejichž Marx – leninskou dialektiku hlídala strana a vláda za přispění organizací KSČ. Zvyšte tlak a drsnost na zbytek evropských hodnot křesťanů, vy stateční obrozenci z prken, co znamenají svět!

Autor: Karel Stýblo | čtvrtek 17.5.2018 10:06 | karma článku: 19.14 | přečteno: 375x

Další články blogera

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 772
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...